Welkom in de Buurt Zuidoost-Drenthe

# Zorg

In 2018 en 2019 organiseerden we het project Welkom in de Buurt in de Groninger gemeenten, met geslaagde resultaten. Drie gemeenten in Zuidoost-Drenthe zagen dit project voorbij komen en waren zeer enthousiast over de mogelijkheden van Welkom in de Buurt. Ze vroegen ons daarom een Zuidoost-Drentse editie te starten. En als je met eenzelfde idee op meerdere plekken impact kan maken, zeggen we daar geen nee tegen. Sterker nog: hoe meer mensen zich Welkom in de Buurt voelen, hoe beter!

Een Drents welkom

Tijd om aan de slag te gaan. Hoewel de opzet hetzelfde bleef, werd het project natuurlijk wel aangepast naar Drentse vragen en behoeften. Zo werd de doelgroep breder getrokken: zowel Nieuwe Nederlanders als kwetsbare inwoners die weer zelfstandig gaan wonen, verdienen een warm welkom in de buurt. De focus lag op het creëren van een samenleving, waarin iedereen mee kan doen.

Nieuw netwerk aanboren

We gingen op zoek naar goede ideeën die bij zouden dragen aan een inclusieve en gelijkwaardige samenleving. Waar we in Groningen konden bouwen op een groot, voor ons bekend netwerk, was het in Zuidoost-Drenthe een zoektocht. Toch vonden we een aantal zeer enthousiaste initiatiefnemers. Acht initiatieven zijn uiteindelijk positief beoordeeld door een delegatie van de deelnemende gemeenten en Buro Bries en een aantal ervaringsdeskundigen. Die initiatieven ontvingen ook deze editie cofinanciering (van max. €15.000,-) en ondersteuning op maat. Denk aan hulp bij de financiën, het opstellen van een marketing- en communicatieplan of begeleiding door een businesscoach.